Anda dirompak?

Salam,

Menarik article aku baca dari blog saudara ni. Tak tau sejauh mana kebenaran. Tapi untuk langkah keselamatan, apa salahnya kan. Baca ni:

Sekiranya anda dirompak dan dipaksa untuk mengeluarkan wang akaun anda daripada mesin ATM, anda boleh meminta bantuan cara senyap dengan memasukkan no. Pin anda di mesin ATM secara terbalik. Sebagai contoh jika no Pin anda adalah 123456, jadi anda harus memasukkan nombor 654321. Mesin ATM akan mengenalpasti nombor tersebut adalah nombor yg diterbalikkan drpd nombor yg sebenarnya melalui kad anda yg masukkan ke dalam mesin tersebut.

Mesin ATM akan tetap mengeluarkan wang tunai seperti biasa, tapi apa yg kita tidak ketahui, pihak Bank dgn segera akan menghantar pihak berkuasa (Polis) kepada anda. Perkara ini pernah disiarkan di TV baru-baru ini dan ianya menyatakan kaedah ini jarang digunakan disebabkan ramai orang tidak mengetahui akan kewujudan sistem yg seumpama ini.

Sebarkan…

Regards,
TeMMon~

Ulasan

Muhammad Safwan berkata…
ni semua myth je.. as programmer, takkan ko nak buat security flaw mcm tu.. hahaha
LeLs berkata…
kalo dah masukkan pin secara terbalik..bukan secara tidak langsung anda tidak dapat go tru pun ur account??

konfius2..~
M@YaZ berkata…
spawn -> a'ah kan .. betul spawn .. kalau camtuh .. aku leh la kuarkan duit sesuka ati tanpa tolak duit akaun aku .. wakaka ..

lela -> ptg ni gak aku cuba
NaZRaHKu =) berkata…
Jat, dah try dah ke?

Catatan Popular