Prosedur Sebelum Akad Nikah Untuk Bakal Suami Di Negeri Selangor

Salam semua,

Saje nak share info dengan kawan2 yang belum lalui pengalaman naik turun pejabat agama, kesihatan dan Pejabat Pendaftar Nikah sebelum kawen.

Semua kat bawah ni seswai untuk bakal pengantin lelaki yang bermastautin dan lahir kat Selangor.
  • Semestinya korang kena ade sijil pra-kawen. Kah kah kah. Makesure sijil tu diiktiraf oleh Jawi, Jais dan sebagainya.
  • Sudah selesai amik sijil tu, (dalam tempoh 3 bulan sebelum berkahwin), anda boleh dapatkan borang kebenaran berkahwin 1A, borang HIV - Semuanya free~
  • Masa mintak 2 borang tu, jangan lupa minta list no tel Klinik Kesihatan, checklist apa yang perlu kita buat, no telepon Pendaftar Nikah, no tel Pejabat agama tu sendiri kalau kita ada kemusykilan~
  • Sekarang anda boleh start pengembaraan anda. Apa yang anda perlu sediakan? Sediakan diri anda, saksi 2 orang dan Photostat siap2 semua benda2 yang perlu dalam checklist at least 2 copy. Ia akan memudahkan perjalanan pengembaraan anda.
  • Pengembaraan pertama boleh dimulakan dengan check darah di Jabatan Kesihatan sahaja ok~! Mana2 pun boleh, sekejap ja, tapi kalau kat Shah Alam leceh, kena appointment. Aku gi kat Kelana Jaya jap je~ HIV nye result leh tahan 5 bulan dari tarikh keputusan tu di keluarkan.
  • Yey~ Lepas keputusan keluar, InsyAllah negatif, then anda boleh bawa saksi2 bersama salinan IC depa sekali ke Pejabat Pendaftar Nikah kawasan anda. Hehe, jap je nih, nak bersumpah skit, sign skit, settle deh~
  • Then anda boleh terus ke Pejabat agama, hantar borang kawen tersebut dan tunggu borang kebenaran kahwin dikeluarkan. Macam aku nak akad kat Gerik, kena tunggu surat keluarkan, dan bawa satu copy semua dokumen2 diatas untuk pas ke pihak bakal isteri anda.
Ahha, settle sudah bab laki. Simple kah? Tak. Leceh gila, sebab kita berurusan dengan pejabat kerajaan. Nasib la, kalau dapat staff yang berdedikasi, sekejap ja boleh settlekan semua tu. Kalau tak, sehari pun susah nak siapkan semua tu. Haha.

Untuk keterangan lebih lanjut sila lawati laman web rasmi JAIS kat sini. Untuk negeri2 lain cuba check jabatan agama masing2 keh.

Saya sudah~! Anda bila lagi? Saya Mesti Pilih~!

Regards
-TeMMon~

Ulasan

natni berkata…
salamz jatt

samat hari raya mahap zahir batin yerk, 0-0 la harapnye, ampun kn salah silap saye ye ^_____________^

pas ry ni sti anda lg sebok kn nk wat psiapan ols...lalalala
-reha- berkata…
ana n jatt dh nk kaweeeeennnn!!!!!!!!

ha...sedey campur gumbira

sedey - coz berkurang la lagi geng ktorg nk ronda2,bergambo,ngumpat,jerit same2(time tgk cite hantu)...kan oni?

gumbira - coz rumah ktorg akan lengang dan aman tanpa ana...(tipu aje...sedih sebenonye...serius sedey.adeh...emo pulaks..huhuhu...sob sob).

ape2 pun...semoga urusan nk kawin ko ni selesai seperti yg korg plan..dan selamat membooking kadi kat grik ekk..
miszacasian berkata…
ijat, tetiba wa teringat kursus kawen yg wa pegi..
hohohohoh..

btw, selamat memulakan pengembaraan hari² terakhir anda sebgai org bujang..
n selamat gak tuk hari nikah korang nanti..
minta² takder byk masalah and sume ok..
insya allah =)

n selamat ari raya ek~
minta ampun dan maaf ek~
=)

p/s: drive safely nak balik kedah nanti k ;)
@naBest berkata…
reha -> hehehe.... jgn sedey noooo... nanti ai datang lawat2 u. hohohohohoho

jat -> huhuhu...pasni belah pompuan plak kena setelkan borang2 tu... tp sonang aje... *wink*
nhusna berkata…
Prosedur Sebelum Akad Nikah Untuk Bakal Lelaki Di Negeri Selangor

bakal lelaki????aperkah??

tu la rieya..nnt saper nk jerit ngn kiter maser tgk kekasihku seru kn??huhu
LeLs berkata…
bravo bro..

dulu aku tgk si nuar serabut je settle kan hal ni semua...ke hulu hilang..ke hilir hilang...dah selamat pun..alhamdulillah..

skang turn ko pulak ar..
toleh kiri ada..toleh kanan hilang...
huhu...

p/s : i will follow you...!!mari semua meramaikan Temmon FC...!!hahahhaha~
M@YaZ berkata…
noni: dah tukar deh ..

lels: hehe .. when ur turn plak ek? Hehe .. nanti ko plak chipsmore nye ..

Ya .. mari .. follow me .. thanks lele :D

Catatan Popular