Mari Mengira~

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers
Mencelah iklans ckit

Balance Rojak Mak Bee packs available = 6
1 Pack Rojak Mak Bee = RM 4.00
3 Pack Rojak Mak Bee = RM12.00

Pekasam Ikan Puyu = 0
1 Pack Pekasam Ikan Puyu =RM10 (300gm - 400gm : ikut harga pasaran)
*untuk ikan lain, sila sms aku dulu keh :D

Cadar
Layari sini untuk tempahan code anda :D
SMS/Call ijad @ 013 352 6642

Sunday, July 20, 2008

Tips membeli kereta baru

Salam and selamat datang kepada semua,

Heh, seperti yang dijanji, aku mau post tips2 membeli kereta. Aku bahagikan kepada yakni membeli kereta baru dan membeli kereta second hand. So this topic more related to first had car ataupun kereta baru.

Kenapa nak beli kereta baru?
  • Tak reti nak beli kereta second hand
  • Tak mau tanggung risiko membaiki
  • Mampu beli kereta baru
Banyak reason2 dia. Bagi aku, memang nak beli kereta baru. Sebab malas nak pikir baiki dan mentenance yang tinggi bagi kereta second hand.

Apa yang penting sebelum anda beli kereta baru:

1- Kemampuan anda. Tolong bahagikan income sebulan anda dan kena pastikan installment kereta dan lain2 tidak melampaui 1/3 gaji anda. Kenapa? sebab 1/3 lagi untuk simpan dan melabur dan lagi 1/3 gunakan untuk makan, pakai, service2 dan EXPECT the UnExpected~!

3- List kan semua kereta2 yang mampu kita milik.

2- Survey penggunaan minyak kereta-kereta tu. For example; aku mampu beli saga, myvi, viva tanpa perlu deposit tinggi (Max 10% deposit). Put priority yang paling sikit guna petrol. Sebab zaman sekarang ni semua kedekut minyak sebab gaji tak naik. Haha

3- Survey maintanence kereta yang kita list kita mampu tadik. Maksud maintanence aku tu dari segi service kereta. Proton umpanya menawarkan service 10,000km berbanding perodua yakni 5,000km sekali service.

4- Penggunaan kereta. Family car ke, nak pakai sebagai second car (yg perempuan ni kot la dah plan bakal suami/suami ada kereta yang lebih bagus untuk berjalan jauh). Pemilihan sedan dan hatchback sangat penting. Bagi orang yang kampungnya jauh dan suka berulang balik kampung nek kete, meraka mesti lah pilih sedan disebabkan kargo/bonetnya sangat besar. :D

5- Interest rate kereta. Untuk kereta nasional aku rase semua menawarkan 3.77%-3.99% interest untuk pekerja bukan kerajaan. Pilihan bank ni selalunya bagi aku la, bank paling dekat ngan rumah. Senang nak deal kalau ada apa2 berlaku.

6- Calculate stakat mana kita mampu untuk installment tadik (point no 1) Kalau boleh minimakan tahun lagi bagus. Maknanya kita budget maksimum rm500 sebulan bleh bayar, so kalau saga bayar 7 tahun still rm500 baik amik 7 tahun ja.


7- Last but not least. The most important thing to check is second hand value of the car. Kereta yang paling tinggi second hand value buat masa ni perodua kelisa dan myvi. Kerana bentuk yang menarik dan menjumatkan minyak. So anda perlu check kat kedai second hand value dalam surat khabar atau majalah. Check harga second hand. Kenapa perlu kita buat analysis ni? Sebab kita mungkin nak jual nanti. So kalau second hand value tinggi, kalau terdesak kena jual, kita boleh rasa untung sedikit jualan daripada jual tak rasa apa2. ;)

Semua yang tertulis di atas hanyalah pandangan peribadi sahaja. Sebarang komen akan diterima. :D

Related post:

Aku Nak Beli Kereta la (Fikir sebelum beli kereta)

3 comments:

aziz said...

mcm dealer kete lak ko jat.. hahahaha

@naBest said...

tu cita2 die dulu la ajis....huhuhuh

M@YaZ said...

sekadar beri pandangan sampah~